Energigivande näringsämnen - år 8
Vilka näringsämnen ger energi (3 st) och vilka ger ingen energi (3 st)?
Ta reda på varför kroppen behöver:
- protein
- fett
- kolhydrater
Finns det kolhydrater och fibrer i animaliska livsmedel?
I panerad torsk finns det kolhydrater, varför då?
Vilken sorts livsmedel innehåller mycket protein? Ge även exempel på några specifika livsmedel!
Vilka livsmedel från växtriket innehåller mycket protein, och vad kallas dessa livsmedel?
Vad är BMI? Måste ett högt BMI vara hälsoskadligt?
Vad innebär det att vara i energibalans?
Vilka tre delar består kroppens energiförbrukning av, och vilken är effektivast för att öka förbränningen?
Vilka sorters kolhydrater finns det?
Kostfibrer ger ingen energi. Vad är kostfibrer bra för?
Kolhydrater kan inte lagras i stora mängder i kroppen. Vad händer med överskottet?
Vad är GI? Varför är det bra med ett lågt GI i maten?
Vad är protein uppbyggt av?
På vilket sätt är animaliska proteiner "bättre" än vegetabiliska?
Vad händer med de aminosyror som blir över?
Var hittar vi mest mättat fett?
Var hittar vi enkel- och fleromättat fett? (alltså omättat)
Vad säger de nordiska näringsrekommendationerna om mättat fett?